Cipru, Nicosia (Lefkosia)

Cipru este o insula situata in sudul Turciei, destul de aproape de Liban.

In urma unei dispute internationale, jumatatea de nord a insulei este detinuta de Turcia, cealalta jumatate fiind Republica Cipru propriu-zisa.

Am ajuns in Cipru cu avionul in Larnaca, intr-o seara in jurul orei 24, in februarie 2004.

Larnaca este situata in mijlocul insulei, in sud, fiind port la marea mediterana. Destinatia mea finala era Nicosia. Am ajuns acolo pe autostrada (aproximativ 70 km). Primul lucru ce trebuie spus legat de transport este ca in Cipru se circula pe partea stanga a strazii, ca urmare a faptului ca a fost pana de curand colonie a Marii Britanii.

Nicosia este capitala Republicii Cipru, fiind cunoscuta si sub numele local de Lefkosia. Limba vorbita este greaca, dar majoritatea locuitorilor vorbesc si engleza.

Orasul nu este mare, fiind locuit de aproximativ 200.000 locuitori (populatia Republicii Cipru este de sub 1 milion).

In Nicosia puteti gasi o zona denumita ” orasul vechi ” – zona (un cerc realizat de constructiile fostei cetati) fiind impartita si ea in jumatate intre turci si ciprioti. Intr-o zi puteti vizita toate obiectivele turistice, obiective relativ putin impresionante (zidul cetatii, cateva biserici si alte cladiri vechi). In zona noua se afla destul de multe magazine, orientate in special pentru turisti. De asemenea, puteti gasi reprezentantele multor marci de masini sau motociclete (ex. Lotus, Harley Davidson, Ducati). De la reprezentanta Harley puteti inchiria un exemplar pentru taxe cuprinse intre 100 si 160 EUR pe zi.

Preturile in Cipru sunt ceva mai mari decat in alte zone ale europei. Moneda locala era Lira (pound) evaluata la aproximativ 2,2 USD sau aproape 2 EUR (feb. 2003). O camera double la hotel Holiday Inn era in jur de 120 EUR. Un ceai la acelasi hotel : 5 EUR.

In Larnaca se poate manca destul de bine la restaurantele locale – varietati cu specific mediternean si arabesc in acelasi timp. Va recomand sa mancati in stil local, adica sa nu incercati sa filtrati felurile de mancare de la o masa ci sa mancati un meniu complet local. Combinatia de feluri dintr-un meniu normal va sigura cumva o liniste a stomacului. O bere la un snack-bar costa 2 EUR. Cu 3-4 EUR se poate manca rezonabil la un astfel de local. La restaurante preturile cresc corespunzator.

Nu fiti surprinsi daca auziti vorbindu-se romaneste. Cipru este realmente plin de romani (romance). Venite atrase de faptul ca se pot marita cu usurinta cu localnici in speranta unui trai mai bun. Am intalnit multe romance stabilite de ani buni in Cipru, unele fericite, altele dorindu-si sa se intoarca in tara. Pe langa romance in Cipru se afla si multe rusoaice si asiatice. Avand in vedere aspectul nu foarte atragator al majoritatii femeilor cipriote (oricum, fiecare cu gusturile sale..) este de inteles de ce emigrantele au succes mai mare la barbatii localnici.

Clima este extrem de deosebita de cea din Romania. Atmosfera este foarte umeda, si chiar si in centrul insulei veti simti aerul marii. Fiind cald si umed, veti fi tentati sa beti multe lichide reci. Atentie, caci este foarte posibil sa va imbolnaviti (de la un banal nas ce curge, trecand prin dureri in gat si pana la bronsite).

This entry was posted in Turist and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.