Romania – Sarmizegetusa Regia

Dacii au fost stramosii nostri, iar Sarmizegetusa a fost capitala lor.

Prin urmare aceasta cetate este o destinatie esentiala pentru oricine doreste sa afle sau sa inteleaga mai multe despre istoria noastra ca si natie. Zis si facut, intr-o zi ne-am hotarat sa plecam si noi acolo… sa o vedem.

Detalii despre ce inseamna “Sarmi” gasiti pe Wikipedia, eu o sa va zic despre drum si cateva impresii. Atentie mare ca vorbim despre “Sarmizegetusa Regia” nu despre “Sarmizegetusa Ulpia Traiana” care este in localitatea “Sarmizegetusa”. Sa nu care cumva sa va setati destinatia gresit, ca sunt la cativa zeci de kilometri distanta.

De pornit am pornit de pe valea prahovei. Cu masina, mers normal pe langa Sibiu se fac aproximativ 5 ore. Da, se poate ajunge cu masina pana la poarta cetatii (stiu, nu e chiar “turism” chestia asta… dar asa a fost sa fie).

Drumul spre cetate incepe din Costesti (localitatea din Hunedoara, nu din Arges). Si ajungeti aici.

Dupa cum am spus, se poate merge cu masina (din Costesti cred ca sunt cam 14 km). Este drum forestier, cu un fel de pietricele pe jos… Cand ploua cred ca destul de dificil, oricum e plin de gauri.

Ultimii kilometri sunt si mai neprielnici pentru o masina. La un moment dat e un pod care este la o diferenta de nivel destul de mare fata de drum in sine… Poate reusiti sa urcati cu masina… poate nu. Cand am fost eu (vara 2010) puteau urca si masini cu garda la sol normala (gen dacie, skoda, audi) dar era clar de preferat ceva mai spre SUV / 4×4.

Daca reusiti sa treceti de acel podet, mai aveti 2 km si ajungeti la poarta cetatii (drumul e ok pana acolo).

La pas drumul e destul de lung dar nu e greu.

Cetatea are doua parti: una militara si una de “altar”. Partea militara este de fapt o zona ingradita de un zid dacic foarte gros (e impresionant sa te gandesti cum l-au construit). De la fortareata este un drum (pe langa un drum pavat de daci, si el impresionant) catre altar (e foarte aproape).

Daca fortareata era in “padure”, pe cusma dealului… altarul este intr-o zona de “luminis”. Va las sa-l descoperiti voi, puteti sa vedeti si multe poze pe web. In locatie o sa gasiti de multe ori pasionati de istorie sau oameni care va pot explica ceea ce este acolo. Sunt si cateva indicatoare pentru fiecare monument, facute probabil din grija unor organizatii independente… Ministerul Culturii se pare ca nu se implica deloc in zona.

Am vazut si cateva corturi puse la intrarea in cetate. Nu exista spatiu amenajat de campare, multa lume pune cortul in Costesti sau pe drumul de acolo pana spre cetate. Drumul trece pe langa un rau si sunt multe locuri de picnic sau de asezat cortul daca vreti.

Calatorie placuta!

This entry was posted in Turist and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.