Turcia – Istanbul – Altfel de turism

Mda, din nou in Turcia. De data asta nu la plaja, nu la vreun concert, nu cu business.. ci la doctor.

Asta pentru ca au un sistem de medicina privata care este mult peste ce poti gasi prin zona .ro, si am inteles ca se ridica si destul de mult peste tari din .eu. Pentru mine cel putin a fost foarte ok. So… recomand, pentru turism medical: Acibadem.

Dar destul cu partea ne-interesanta. De data asta n-am stat intr-un cartier turistic. Ci in zonele mai normale. Adica in Levent si in Besiktas. Doua cartiere lipite unul de celalat, dar destul de diferite. Iar cu aceasta ocazie pot sa spun ca am prins o farama din viata normala a oamenilor din Istanbul. Spun o farama, pentru ca e totusi un oras cu aproximativ 20 de milioane de locuitori. Mda… cam toata Romania + ceva extra intr-un singur oras.

Primul lucru: daca in Romania sunteti maniacii trecerilor de pietoni, in Istanbul n-aveti noroc. Sunt putine si doar cu titlu informativ. Lumea trece pe unde poate, la mica intelegere cu soferii. Care soferi sunt extrem de buni.

O alta regula nescrisa: traficul este infernal iar ca sofer poti sa faci cam orice iti trece prin cap. Cu doua conditii: sa ai loc si sa nu se opreasca masina mai mult de 2 secunde.

Altceva.. ah.. da… n-am crezut ca pot exista atat de multe cladiri zgarie-nor in Istanbul. Cam fiecare cartier mai acatarii are cate un Manhattan al lui. Exagerez un pic, sunt de obicei doar vreo 4-5 cladiri inalte in fiecare astfel de insula. Dar sunt chiar ok arhitectural si destul de impresionante. Deh… crestere economica, somaj mic, grad de indatorare externa mic… tara prospera cu oameni intreprinzatori.

Ce poti face in Istanbul? Probabil ca aproape orice.

Am fost in bazar (in gasiti in zona Eminonu, care e pe langa podul Galata, mai inspre Sultanahmet). In Sultanahmet gasiti cele doua mari atractii turistice: Sfanta Sofia si Moscheea Albastra. De vizitat… pe mine m-a luat un pic emotia in prima. Emana multa tristete. Puteti vizita si cisterna de langa ele. E chiar frumoasa.

Daca vreti sa mancati peste, mergeti la piata de peste (cred ca e doar una din multele piete de peste, dar eu doar pe asta o stiu si taximetristul m-a dus la ea din partea cealalta a orasului asa ca probabil ca e ok). Nu e chiar tourist trap.

Daca vreti niste mall-uri, gasiti si d-astea. Eu am fost prin Metrocity, Kanyon, Istinye Park. Multe haine. De firma, d-ale lor… etc. Restaurante gen fast food (dar in Kanyon mai gasiti si unul traditional in care am mancat chiar ok).

Hoteluri? Gasiti de toate, dar maaare atentie. Va recomand 5 stele (care la noi se echivaleaza cu 4-) sau sa aveti recomandare clara de la cineva ca e ok sa stati acolo. Hotel Levent e curat dar inghesuit (si e posibil sa gasiti o camera care pur si simplu nu are fereastra ce se poate deschide… si in Istanbul e o mica problema). Plaza Hotel e ok dar scump (faceti rost de discount cumva, altfel nu merita banii) si nu merita sa mancati la restaurantul lui.

Daca vreti sa faceti o plimbare prin Bosfor, puteti lua vaporasul din Besiktas de aici. Pleaca din ora in ora (la fix).

Poze nu pun, e plin netu de ele.

Calatorie frumoasa!

 

 

This entry was posted in Turist and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.