Paris – Franta

Ok, multi ati fost in Paris. Dar propabil mai multi inca n-ati ajuns. La fel ca si mine pana acum cateva saptamani cand am pus prima oara piciorul pe Champs Elysees desi nu pot sa spun ca am fost vitregit de calatorii pana acum.

Pentru ca am stat doar cateva zile, am zis sa ma ocup rapid de transport. Nu va sfatuiesc sa mergeti cu masina prin Paris, mai ales prin zona “centrala”. Ambuteiaje mai mari n-am vazut niciunde in lume. Metroul e de baza, si este suficient de extins si de rapid cat sa-ti fie de folos cam oricand.

Dupa ce ai aterizat si ai iesit dupa vama, te sfatuiesc sa mergi la biroul de informatii turistice. E mare, semnalizat, n-ai cum sa-l ratezi. De acolo ia-ti bilete de transport. Te sfatuiesc ei ce si cum, in functie de cat stai si pe unde mergi. Tot de acolo poti sa-ti iei abonamente de turist pentru muzee si expozitii. Ia-ti! Altfel o sa ai norocul sa stai la cozi frumoase la fiecare obiectiv turistic.

Ca si preturi de transport, un bilet “one way” de la aeroport in Paris costa cam 9 EUR. Probabil ca-ti trebuie doua, daca te vei si intoarce tot cu avionul. Acest bilet e valabil doar pt drumul asta (poti sa schimbi oricate trenuri/metrouri pana ajungi unde ai nevoie). Pentru transport “in oras” itit trebuie alte bilete. 10 astfel de bilete te costa vreo 16 eur.
Nu e obligatoriu sa-ti iei de aici biletele, pentru ca in fiecare statie gasesti cel putin niste automate de vandut bilete sau de incarcat carduri. Dar eu cred ca e mai comod sa le iei din aeroport.

Cu trenul faci cam 1 ora pana in locul din Paris unde vrei sa ajungi (cam 35 de minute pana fix in centru, dupa care te ramifici). Trenurile sunt punctuale si dese. Semnalizate foarte bine. So… No worries.

De mancat, ai mii de restaurante (cred ca nu exagerez). Un meniu “al zilei” la un restaurant normal, de cartier te duce pe la 15-17 EUR de persoana. Antreu, fel principal si desert. Fara vin. Vinul e cam 4-6 EUR paharul mic. Portiile sunt mari, sanatoase.

Cam atat ca si quick tips. Este un oras mare, frumos, m-am simtit bine in el. Oamenii prietenosi. All ok. Evident, are cartiere si cartiere. Sunt multi imigranti, mai ales din Africa (am vazut f putini Indienti, fata de Londra de exemplu). Se vorbeste romaneste cam odata pe ora daca te plimbi prin oras.

Din tot ce am vazut (privind un pic pe langa imaginea de fatada), e clar de ce Bucuretiul a foat numic “micul Paris”. Asemanarile sunt extrem de multe atat din punct de vedere al atmosferei si arhitecturii generale cat si din punct de vedere al oamenilor.

Am remarcat o diferenta fata de multe alte orase din Europa. In Paris nu prea exista biserici. Fiecare cartier mare are cate o catedrala… si asta e tot. Iar la periferie nu am observat ceva. Un poc ciudat pentru o tara care are traditie in acest sens. Si luand in considerare si numarul mare de imigranti, se pot trage concluzii cel putin sociologice interesante.

Cum e cazarea in Paris, ma intrebati? Scumpa rau de tot. Mai scumpa ca-n Londra.
Daca n-ati mostenit o mica avere probabil ca nu veti alege un hotel de la 3 stele in sus. In Londra am stat la 4 stele, in Mayfair cu max 100 eur pe noapte, in Paris abia am gasit un 2 stele, aproape de metrou, cu 75 eur pe noapte, fara mic dejun (care era 1 croissant, o cafea si o dulceata la cutiuta, 12 eur). Poate voi aveti mai mult noroc sau inspiratie.
Dar totusi, pot sa va recomand un hotel accesibil ca pret, curat in camera, cu personal serviabil, vorbitor de engleza… si pozitionat foarte bine: Hotel de la Place des Alpes. E langa Place d’Italie, unde gasiti si un mall mare si sunteti rezonabil de aproape de centru.

In rest… Mergeti si vedeti. E un oras care merita vizitat.

This entry was posted in Turist and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.